đŸ› ïž Just nu pĂ„gĂ„r en större helrenovering hĂ€r. Om du hittar nĂ„got som inte fungerar som det ska fĂ„r du gĂ€rna höra av dig!

Skip to main content
profile pic
Anders Thoresson

Google tog webbvÀgen runt Apples App Store

| | | | | | LĂ€stid: 3 minuter (2641 tecken)

Nu finns Google Voice för Iphone. Med en intressant twist. För att utnyttja Googles telefonitjÀnst i sin Iphone Àr det inte ett program som ska installeras, det Àr istÀllet en webbsida som ska besökas.

I somras var Googles försök att fÄ in sitt Google Voice-program i Apples butik App Store en av de stora nyheterna, eftersom Apple satte stopp för det hela. Det gick till och med sÄ lÄngt att FCC, den amerikanska motsvarigheten till Post- och Telestyrelsen, gav sig in i diskussionerna mellan de tvÄ jÀttarna och ville veta vad som egentligen hÀnde.

IgÄr, 24 timmar innan Steve Jobs gÄr upp pÄ scenen och visar upp Apples nya tablet-dator, var Google tillbaka. Men inte med ett nytt försök att fÄ in sitt program i App Store, alltsÄ. Utan med en webbapplikation, tillgÀnglig via Iphones webblÀsare.

Utvecklingen kÀnns igen frÄn datorernas vÀrld. Idag gÄr en hel arbetsdag att klara av frÄn webblÀsarens flikar, men det Àr inte mÄnga mÄnader sedan varje aktivitet krÀvde sitt eget program.

För tredjepartsutvecklare Àr det hÀr givetvis en utveckling med stora fördelar. Facebook har inte behövt utveckla en version för Windows, en för Mac, en för Linux, en för Windows Mobile, en för Symbian och sÄ vidare. Det rÀckte med en version - den i webblÀsaren.

Nu finns det givetvis ocksÄ en stor uppsida med framgÄngssagan App Store: Och det Àr den ekonomiska. Men frÄgan Àr om vi ÀndÄ inte pÄ sikt kommer fÄ se en utveckling bort frÄn operativsystem-specifika program ocksÄ i mobiltelefonerna. Wired menar att gÄrdagens lansering kan visa sig vara Apples vÀrsta mardröm:

In Apple’s ultimate nightmare scenario, its rejection of Google Voice could come back to haunt it, should history look back on this moment as when the scale tipped away from Apple’s App Store model and towards HTML5 apps that duplicate the functionality of downloadable apps without requiring custom development for each smartphone platform.

Reportern Eliot Van Buskirk fortsÀtter sedan:

Indeed, the ability to add a web page to one of the iPhone’s home screens — proprietary Google Voice icon and all — creates a user experience that is nearly identical to using apps which run off the OS rather than the cloud, and presents differences that almost nobody who uses it will really care about.

Enligt de första recensionerna verkar nu Google Voice-webben inte vara riktigt sÄ bra. Wired Àr överlag positiva, bland andra LA Times mer kritiska.

Eftersom Google Voice inte finns tillgÀngligt i Sverige har jag ingen möjlighet att ha en egen Äsikt. Det kan jag dÀremot ha om Gowallas lösning för Android. PÄ Iphone har geo-spelet ett eget program, men Android-anvÀndare Àr Àn sÄ lÀnge hÀnvisade till en webbapplikation. Skillnaderna mellan de tvÄ Àr inte mÄnga.

Och dÄ ska man komma ihÄg att HTML5, en av de viktigaste byggstenarna i framtidens webb, fortfarande befinner sig pÄ ett vÀldigt tidigt stadium. Det Àr en vidareutveckling av standarden som innehÄller flera viktiga delar, saker som gör att webbapplikationer kommer kunna bli Àn mer avancerade Àn de Àr idag.

För fler exempel pĂ„ webbapplikationer –– och en diskussion om för- och nackdelar — Ă€r det hĂ€r inlĂ€gget pĂ„ ReadWriteWeb bra lĂ€sning.